Yüncülük mesleği tarihe karışıyor

Yüncülük mesleği tarihe karışıyor

23 Nisan 2018 - 18:47

En gözde mesleklerin başında gelen yüncülük, modern dünyaya yenik düşerek yavaş yavaş unutulmaya yüz tutmaya başladı.

Her geçen gün gelişen ve gün geçtikçe biraz daha büyüyen teknoloji, hayatın her alanına girmesiyle birlikte yaşamı kolaylaştırdığı gibi bazı mesleklerinde sonunu hazırlıyor.

Vatandaşın yün yatak yerine ortopedik yatak tercih ettiğini ifade eden 53 yaşındaki Kadir Aykın, vatandaşların eskisi kadar koyunyününe ilgi göstermediğini söyledi.

Aykın,” Daha çok düğün ve çeyizlikler için sattığımız yünler, çekyat ve bazalara olan ilgi nedeni ile bitme noktasına geldi. Yüncülük sektörünün gerileyişinde fiyat farklılığının en büyük etken. Vatandaşın günümüz ekonomik şartlarında haklı oldukları da söylenebilir. Ancak gözden kaçan bir gerçek var. Yünlü yataklar pamuk ve elyaftan göre sağlık açısından terletmediği için oldukça sağlıklı. Kışın daha sıcak ve yazın daha serin tutuyor. Ancak fiyatının yüksek olması nedeniyle artık tercih edilmiyor. Diğer ürünlerle rekabet etme imkânımızda yok. Bu nedenle çok kısa zamanda yüncülük mesleği diye bir şey kalmayacak. Eskiden satışlarımız çok fazlaydı. Geçmiş yıllarda yün, çeyiz ve yataklar için kullanılıyordu. Yün çok değerliydi. Yün insan vücudunu dinlendiriyor. Bel fıtığını ve boyun ağrılarını önleyen yün yataklar ayrıca insan sağlığı açısından da oldukça önemli. Ama son yıllarda kimse yün yataklarda yatmayı tercih etmiyor. Yünün zahmetli olması sebebi ile artık yeni nesil yüne rağbet göstermiyor. Yeni nesil gençlik yünün zahmetli olduğunu bildikleri için istemiyorlar. Geçmişte  insanlar yün yastık ve yün yataklarda yatarlardı. Ama bu durum giderek yok oluyor. Çünkü üzerinde uyunan yünlerin senede bir yıkanması çırpılması ve havalandırılması gerekiyor. Büyüklerimiz yünleri önce dere kenarlarında yıkarlardı sonrada somya üzerinde çırparak havalandırırlardı.  Artık yeni evlenen çiftler son yıllarda ortaya çıkan slikonize elyaf tercih ediyor. Eğer yeni nesil yünü tercih etmemeye devam ederse bizlerde artık dükkanlarımızı yavaş yavaş kapatıyoruz.” dedi.

Vatandaşın artık yün talebi yok

Geçmişte en gözde mesleklerden birinin yüncülük mesleği olduğunu belirten esnaf Kadir Aykın, Yün işi üvey evlat gibi olduğunu söyledi.

Aykın,”  Geçmişte en gözde mesleklerden biri yüncülük  mesleği idi. Şimdi yüncüler de aynı akıbeti yaşayacak. Yüncülük zamana yenik düşüyor. Koyunyünü ile yapılan Yatak-Yorganlar bir kültürdü. Ama şimdi o kültürde kayboluyoruz. Böyle giderse şu anda baba mesleği olduğu için ısrarla sürdürdüğüm yüncülük mesleğini bırakmayı düşünüyorum. Bazı günler neredeyse siftah bile yapamıyoruz.  Yün işleri hiç yoktur. Yün işi üvey evlat gibi oldu. Dükkân kiralarımızı veremiyoruz. Erzurum’da 35 yün satan vardı şimdi 5 kişi kaldık. Kirli yün fiyatı 3TL yıkanmış yünün fiyatı 6TL’den satışa sunuyoruz. Yüncülük sektörünün gerileyişinde fiyat farklılığının en büyük etken. Vatandaşın günümüz ekonomik şartlarında haklı oldukları da söylenebilir. Ancak gözden kaçan bir gerçek var. Yünlü yataklar pamuk ve elyaftan göre sağlık açısından terletmediği için oldukça sağlıklı. Kışın daha sıcak ve yazın daha serin tutuyor. Ancak fiyatının yüksek olması nedeniyle artık tercih edilmiyor.”

Bu haber 2666 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Horasan’ın sevilen simalarından iş insanı Bekir GENÇ AKP den istifa etti yeniden refah Partisi AİZİYE meclis üyesi oldu
Horasan’ın sevilen simalarından iş insanı Bekir GENÇ AKP den...
Barış mobilya işletmecisi Kadir Nohutcu Kadir gecesi için bir mesaj yayımladı
Barış mobilya işletmecisi Kadir Nohutcu Kadir gecesi için bir...
sanalbasin.com üyesidir