Yücelik’ten net hedefler: "Yeşil Dönüşüm, Verimlilik,...

Yücelik'ten net hedefler: "Yeşil Dönüşüm, Verimlilik, Milli Adımlar"

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, Hazır Beton Fuarı ve Kongresi açılışında, beton ve çimento sektöründe kalitenin önemi, sektörün çevreci dönüşümü ve milli...

22 Kasım 2023 - 16:54 - Güncelleme: 22 Kasım 2023 - 16:54

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, Hazır Beton Fuarı ve Kongresi açılışında, beton ve çimento sektöründe kalitenin önemi, sektörün çevreci dönüşümü ve milli adımlar hakkında konuştu.
Türkiye Hazır Beton Birliğinin Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir onuruna düzenlediği BETON 2023 Hazır Beton Fuarı ve Kongresi gerçekleştirildi. BETON 2023 Hazır Beton Fuarı ve Kongresi açılış konuşmasını TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı, Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu Başkanı ve Aşkale Çimento İcra Kurulu Başkanı Fatih Yücelik yaptı.
"Sektörümüz güçlenerek büyüyor"
Yücelik konuşmasına Çimento ve Beton sektöründe kalitenin önemine deprem vurgusu yaparak başladı. Yücelik "Hatalı veya eksik girdiyle yapılacak üretim ufak bir depremde bile binlerce insanın hayatına sebep olurken, doğru ve kaliteli üretim yüzbinlerce canı kurtarabilmektedir. Acısını hala hissettiğimiz 6 Şubat Felaketi de bunu bizlere göstermiştir." ifadeleriyle sektörün kalite ve güvenlik hassasiyetini dile getirdi. Sektörün 77 fabrika ile geçen yıla oranla üretimde yüzde 10, satışta yüzde 20 büyüdüğünü belirten Yücelik, Türkiye'nin sektörde Avrupa lideri, dünyanın ise 5. büyük üreticisi konumunda olduğunu ifade etti.
Yeşil dönüşüm ve enerji verimliliği
Düşük karbonlu üretimde öncü sektör olmak için çalışıldığını vurgulayan Yücelik " Yeşil dönüşümle uygun alternatif yakıt ve hammadde kullanımı ile dijitalleşme gibi önemli konular üzerinde yoğunlaşıyoruz. Emisyon azaltımı amacıyla sektör olarak alternatif yakıt kullanımına büyük önem veriyoruz. Hesaplarımıza göre 2022 yılında 1.6 milyon ton atık kullanarak enerji ihtiyacımızın yüzde 10.1'ini alternatif yakıttan elde ettik. Bu sayede 850 bin ton eşdeğerinde petrokok tasarrufu sağlanmış oldu. Düşük karbonlu üretime yönelik geliştirilen projelere katkı verip bir parçası olmaya çalışıyoruz. Böylece Türkiye'nin 2053 sıfır emisyon hedefi yolunda büyük katkılar sağlamayı hedefliyoruz." dedi.
Milli adım: Beton yollar
Konuşmasında beton yolların avantajlarından bahseden Fatih Yücelik, söz konusu avantajları; alternatiflerine göre çok daha uzun ömürlü ve ekonomik olması, düşük bakım onarım gerekliliği ve daha yüksek dayanıklılık biçiminde özetledi. Konu hakkında Yücelik "Bugün beton yolların alternatifi olan yol tiplerinde ithal bir ürün olan bitüm bağlayıcı olarak kullanılmaktadır. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın birim fiyatlarına baktığımızda 2016 yılından itibaren bitüm, çimentodan tam 3.6 kat fazla artış göstermiştir. İthalatı sebebiyle dışa bağımlı olduğumuz ve dış ticaret açığımızı arttıran bitüm yerine, yerli üretimiyle dünyanın süper gücü olduğumuz çimento sayesinde beton yollara ağırlık vermemizin ne denli önemli olduğu görülmektedir. Beton yolların ana malzemesi üretimi tamamen yerli ve milli kaynaklara dayanan çimento olduğu için beton yolların daha yaygın kullanımıyla yerli ve milli ekonomi desteklenecek, ülkemizin mali kaynakları dışarıya gitmeyecektir." sözleriyle beton yolların önemini vurguladı.

Bu haber 400 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Horasan’ın sevilen simalarından iş insanı Bekir GENÇ AKP den istifa etti yeniden refah Partisi AİZİYE meclis üyesi oldu
Horasan’ın sevilen simalarından iş insanı Bekir GENÇ AKP den...
Barış mobilya işletmecisi Kadir Nohutcu Kadir gecesi için bir mesaj yayımladı
Barış mobilya işletmecisi Kadir Nohutcu Kadir gecesi için bir...
sanalbasin.com üyesidir