Vatandaşların bilinçsizce antibiyotik kullanımında azalma...

Vatandaşların bilinçsizce antibiyotik kullanımında azalma yaşandı

09 Mart 2018 - 20:36

Geçmiş yıllara göre vatandaşların antibiyotik kullanımda azalma yaşandı.

Vatandaşların bilinçsiz bir şekilde antibiyotik kullanmadığını ifade eden, Eczacı Selami Cengiz gereksiz kullanılan antibiyotiklerin ölümlere varabilecek ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu söyledi.

Cengiz,” Sağlık Bakanlığımız antibiyotik kullanımı ile ilgili ciddi bir çalışma başlattı. Doktorlarımız vatandaşlarımıza antibiyotik yazmıyor. Vatandaşlarımız artık bu konuda bilinçlendi. Geçmiş yıllara göre vatandaşlarımız gereksiz antibiyotik kullanmıyorlar.  Daha öncesi grip ve soğuk algınlığı olan herkes hemen antibiyotik kullanıyorlardı ama geçmiş yıllara göre azalma yaşandı.  Gereksiz kullanılan antibiyotiklerin ölümlere varabilecek ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Günümüzde antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmada en etkin silahlarımızdan biridir ve yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Hekim tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanılmamalıdır. Bu yüzden soğuk algınlığı, grip gibi virüslerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde antibiyotikler kullanılmaz. Antibiyotikler ateş düşürücü ya da ağrı kesici değildir.” dedi

ANTİBİYOTİKTE DEĞİL, SAĞLIĞINIZDA ISRARCI OLUN

Antibiyotik kullanımında doğru zamanlama çok önemli olduğunu belirten Eczacı Selami Cengiz, vatandaşların antibiyotikte değil, sağlıklarında ısrarcı olmaları gerektiğini söyledi.

Cengiz,” Bilinçsizce ve çok fazla oranda kullanılan antibiyotikler, direnç oluşmasına ve bir sonraki tedavi aşamasında olumlu sonuç alınamamasına neden olabilmektedir. Bu yüzden antibiyotik kullanımında doğru zamanlama çok önemlidir. Tedavinin planlanmasında hastalığın türü, gelişimi, lokalizasyonu, hastanın mevcut risk profili ve hastalık öyküsü, kullandığı ilaçlardan etnik kökenine kadar birçok faktör antibiyotik seçiminde önemlidir. Hastaların hekim tarafından bireysel olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Hekim önerisi olmadan antibiyotik kullanılmamalıdır. Hekim önerisi olmadan, eczacı danışmanlığı olmadan kullanılan antibiyotiklerin sonu ölümlere varabilecek ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinin unutulmaması gerekir.  Antibiyotikler sadece hekim tavsiyesinde kullanılmalıdır aksi takdirde telafisi mümkün olmayan sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Antibiyotikte değil, sağlığınızda ısrarcı olun.”

Bu haber 1176 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Horasan’ın sevilen simalarından iş insanı Bekir GENÇ AKP den istifa etti yeniden refah Partisi AİZİYE meclis üyesi oldu
Horasan’ın sevilen simalarından iş insanı Bekir GENÇ AKP den...
Barış mobilya işletmecisi Kadir Nohutcu Kadir gecesi için bir mesaj yayımladı
Barış mobilya işletmecisi Kadir Nohutcu Kadir gecesi için bir...
sanalbasin.com üyesidir