Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan 2018 Yılı Hayvan Hastalıkları ve zararlıları ile mücadele Programı kapsamında; ilkbahar döneminde Erzurum il genelinde Şap aşılama kampanyası sığırların Nodüler Ekzantemi (LSD) Aşılama Kampanyası ve Büyükbaş ve Küçükbaş Brucella Aşılama Kampanyası” yürütülüyor.
Dört aylık Buzağılara yönelik olarak 115 bin adet
sığır brucellozisi koruyucu aşılama çalışması yapıldığını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, yine sığırların Nodüler Ekzantemi (LSD) hastalığına yönelik 541bin 385 adet, koyun keçi ve başına yönelik 191 bin 397 adet, Şarbon hastalığına yönelik büyükbaş hayvanlarda 55bin 281 adet küçükbaş hayvanlarda 3bin 188 adet koruyucu aşılama çalışması yapıldığını ayrıca 2017 yılında toplam 72 bin adet işletmeye yıllık en az dört ziyaret gerçekleştirilerek toplamda yaklaşık 2,5 milyon adet sağlık taraması yapıldığını söyledi.
Akar,” Günümüzde hekimlik anlayışı önemli ölçüde değişmiş ve tedaviye yönelik hekimlik hizmetleri yerine, koruyucu hekimlik hizmetleri temel alınmaya başlanmıştır. Bu anlayış ile toplumların korunmasında, hijyenik koşulların ve beslenmenin düzeltilmesi yanında bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklama ile korunmaya büyük önem verilmektedir. Özellikle Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde büyük verim kayıplarına neden olan salgın ve zoonoz hastalıklarla mücadele programını yoğun ve etkin bir şekilde devam etmektedir. İlimizde 2017 yılında; başta Şap, LSD, Şarbon, Sığır ve koyun keçi Brucellozisi olmak üzere toplam 2,3 milyon adet koruyucu aşılama yapılmıştır. Özellikle ciddi verim kayıplarının başlıca sebebi olan şap hastalığına yönelik 2017 yılı ilkbahar ve sonbahar döneminde toplam 1milyon 376 bin 010 adet aşılama çalışması gerçekleştirilmiştir. Diğer taraftan 0 – 4 aylık Buzağılara yönelik olarak 115 bin adet sığır brucellozisi koruyucu aşılama çalışması yine Sığırların Nodüler Ekzantemi (LSD) hastalığına yönelik 541bin 385 adet, Koyun keçi vebasına yönelik 191bin 397 adet, Şarbon Hastalığına yönelik büyükbaş hayvanlarda 55bin 281 adet küçükbaş hayvanlarda 3bin 188 adet koruyucu aşılama çalışması yapılmıştır. Ayrıca 2017 yılında İlimizde bulunan toplam 72 bin adet işletmeye yıllık en az dört ziyaret gerçekleştirilerek toplamda yaklaşık 2,5 milyon adet sağlık taraması yapılmıştır.” dedi
2018 YILI BUZAĞI YILI
2018 yılın ilk 5 ayında yapılan aşılamalar hakkında bilgiler veren eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, 2018 yılının buzağı yılı ilan edilmesinde ve buzağı kayıplarının önlenmesi amacı ile buzağı ölümlerine en çok neden olan bakteri türü olan E.Coli ye karşı, gebe sığırlara E.Coli aşısı uygulanacağı söyledi.
Akar,” 2018 yılın ilk 5 aylık döneminde, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinde görev yapan veteriner sağlık ekipleri tarafından; 733bin 211 büyükbaş hayvana şap aşısı, 332bin 560 büyükbaş hayvana sığırların Nodüler Ekzantemi (LSD) aşısı, 0 – 4 aylık Buzağılara yönelik olarak 36bin 254 adet sığır brucellozisi, 22bin 182 büyükbaş hayvana ve 5bin 750 küçükbaş hayvana Anthrax ( Şarbon) aşısı, 11bin 833 küçükbaş hayvana Koyun Brucella aşısı ve 34bin 183 küçükbaş hayvana koyun vebası aşısı uygulanmıştır. Ayrıca 2018 yılının Buzağı Yılı ilan edilmesinde ve buzağı kayıplarının önlenmesi amacı ile buzağı ölümlerine en çok neden olan bakteri türü olan E.Coli ye karşı, gebe sığırlara E.Coli aşısı uygulanacaktır. Bu kapsamda Bakanlığımızca gönderilen 230bin doz E.Coli aşısı ilçe Müdürlüklerimize uygulanması için dağıtımı yapılmaktadır. Aşılama çalışmaları sürecinde il ve ilçe Müdürlüklerimizce İl genelinde tüm büyükbaş hayvan varlığı aşılanacaktır bu süreçte yetiştiricilerimizin hastalıklarla mücadele için hayvanlarını aşılatmaları ve aşılama kampanyasına duyarlı olmaları, ülkemiz hayvancılığı açısından büyük önem arz etmektedir. Artık İlimiz Hayvan hastalıkları açısından hastalıkla anılan bir il olmaktan çıkmıştır.”
YORUMLAR