Erzurumun tek şapkaçısı 40 yıldır şapka dikiyor

Erzurumun tek şapkaçısı 40 yıldır şapka dikiyor

30 Mart 2018 - 15:06

Şapka mesleği işi ile 40 yıldır uğraşan 52 yaşındaki Yunus Kişioğlu, şapka mesleğinin kaybolan meslekler arasına girdiğini söyledi.

Kişioğlu, ”Bizim mesleğimiz unutulmaya yüz tutan meslek oldu. Ben 52 yaşındayım 40 sene öncesine göre bizim mesleğim tamamen bitmiş durumdadır. Erzurum’da 12 tane şapka imalatı yapan ustalarımız vardı şimdi bir tane kaldı o da ben. Şuanda benden başka şapka imalatı yapan yoktur.   Köylerde şapka kullanıyor o da yaşlı kesim bu şapkaları kullanıyorlar. Şapka imalatı artık tarih oldu. Artık eskisi gibi şapka ne ilgi görüyor nede alıcısı var. Bir dönem 8 köşe diye bilinen şapka modeli, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Batman, Şanlıurfa, Erzurum ve Kars gibi illerde çok tutuluyordu 50 yaşın üzerindeki insanlar bu illerde hala 8 köşe şapka kullanıyor. Dolayısıyla 8 köşe şapka Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine özgü yöresel bir şapkadır. Şu an bile üretiyoruz bunu ama eskisi gibi satılmıyor. 8 köşe şapka imalatının son temsilcisi benim. Bu mesleği elime aldığım zaman kumaşı bir zevktir. Makineye oturduğum zaman bu bir zevktir. Mesleğimi severek yapıyorum. Bu yaştan sonra başka da yapabileceğim bir şey de yok. Bıraksam bu mesleği kahve köşelerinde de fazla yaşayamam. Bu mesleği severek yapıyorum ve yaşatmaya çalışıyorum ama benden sonra yaşayacağına inanmıyorum. Çoluk çocuğumuzu bu işten büyüttük. Biz şakacılıkta son nesilim. Yani anlayacağınız bu meslek ölmüş bir meslektir. Son ustalarımız artık para kazanmak için değil mesleğin ömrünü uzatmak için uğraşıyor.” dedi

BABA MESLEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR.

Şapka mesleği baba mesleği olduğunu belirten esnaf Yunus Kişioğlu, şapka mesleğinde çırak yetişmediğini söyledi.

Kişioğlu,” Bu mesleğin ileriye götürülmesini isterim. Bana öğrenmeye gelende yok. Ama mesleği çözmek için değil, kaç para kazanacağını düşünen geldiği zaman o işten bir şey anlamaz. Bu işte de duramaz. Ancak devlete bağlı kurumların özel bir kurs açmasına öğrenim konusunda yardımcı olurum. Ama benden sonra bu mesleği bırakacağım kimse yok. Çırak yetişmiyor, gelmiyor. Bu meslek benim baba mesleği mesleğimi çok seviyorum. Bu meslek şimdi artık getirisi olmayan bir meslek oldu. Bizden sonra bu mesleği yapacak kimse yok. Son şapkacısıyım. Gönül isterdi ki burada çalışıp, hayatları boyunca bu dükkândan sürdürsünler. “

Bu haber 3997 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Öz sağlık iş sendikası Erzurum 2 nolu şube başkanı Oktay Bağaçlı Berat Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı
Öz sağlık iş sendikası Erzurum 2 nolu şube başkanı Oktay...
Erzurum Türk İş Temsilcisi ve Erzurum Demir yol iş sendikası başkanı Yusuf Gökcan'dan Berat Kandili mesajı
Erzurum Türk İş Temsilcisi ve Erzurum Demir yol iş sendikası...
sanalbasin.com üyesidir